Standardul de memorie RAM DDR5 a fost introdus destul de recent, mai exact în urmă cu aproximativ 2 ani. Nu este atât de popular încă, datorită faptului că suportul pentru astfel de memorii este limitat la doar două generații de procesoare Intel Core – a 12-a (Alder Lake) și a 13-a (Raptor Lake), în timp ce de la AMD avem compatibilitate doar de la seria Ryzen 7000, anunțată abia în ultima parte a anului 2022. Aceste date sunt valabile la data publicării acestui review.

Așadar, cei ce au construit sisteme PC în ultimul timp, dar nu au optat pentru cel mai recent standard de memorie RAM, au avut motive destul de întemeiate să rămână pe vechea generație DDR4.

Chiar și așa, de aici înainte oferta de componente compatibile cu noile memorii DDR5 va crește exponențial, iar asta înseamnă că și prețurile vor deveni din ce în ce mai bune.

Noi vedem azi cum se prezintă un kit de memorii RAM DDR5 dintre cele mai performante. Avem în față un kit cu 2 plăcuțe de câte 16GB fiecare din gama Kingston FURY Renegade, model DDR5-7200.

Specificații memorie RAM Kingston FURY Renegade DDR5-7200 2 x 16GB

Date tehnice

Memorie RAM
Kingston FURY Renegade 2 x 16GB DDR5-7200 CL38
Capacitate32GB = 2 x 2G x 64-bit (16GB)
Interfață288-pin DIMM cu contacte aurite
Profile din fabricăDefault - DDR5-4800 CL40-39-39 @1.1V
Profil XMP 1 - DDR5-7200 CL38-44-44 @1.45V
Profil XMP 2 - DDR5-6800 CL36-42-42 @1.4V
Profil XMP 3 - DDR5-6400 CL32-39-39 @1.4V
Tensiune alimentareVDD - 1.1V
VDDQ - 1.1V
VPP - 1.8V
VDDSPD - 18 - 2.0V
Temperatură de operarede la 0 la 85 grade Celsius
Temperatură de stocarede la -55 la 100 grade Celsius
Dimensiuni (L x l x h)133.35 x 39.2 x 7.65 mm
Greutate2 x 53 grame

Pachet, design și construcție

Memorie RAM DDR5 7200 MTs Kingston Fury Renegade 2 x 16GB

Deși designul nu este cel mai important factor de decizie la cumpărarea unor memorii RAM, la acest set poate deveni unul.

Am primit kit-ul în cutia de retail sigilată, în care este pus un blister din plastic transparent, unde sunt bine fixate cele două plăcuțe de memorie RAM. În cutie mai este doar un mic abțibild cu sigla Kingston FURY. Câteva informații despre produs sunt atât pe exteriorul cutiei, cât și în interiorul acesteia.

Memoriile Kingston FURY Renegade DDR5-7200 vin cu un design tipic segmentului de gaming. Plăcuțele propriu-zise sunt „acoperite” de o „carcasă” serioasă, realizată în parte din metal, în parte din plastic de culoare albă. Există și versiunea de culoare neagră pentru aceste module.

Zona cu iluminare RGB este cea din partea superioară, acolo unde apare un plastic translucid cu nuanță albă. Acesta este identic pentru ambele versiuni de culoare. Iluminarea RGB este destul de puternică, așa cum se poate observa din imaginile de mai jos:

Controlul și personalizarea iluminării RGB este posibil prin aplicația dedicată FURY CTRL, în timp ce sincronizarea luminilor cu a altor componente se poate face prin MSI Mystic Light Sync, RGB Fusion 2.0 de la GigaByte, AURA Sync de la ASUS și software-ul de la ASRock, plăcuțele fiind compatibile cu oricare dintre aceste soft-uri.

Metalul este reprezentat de tot ce înseamnă materiale de culoare argintie. Acesta nu conferă doar o rigiditate structurală extrem de ridicată fiecărei plăcuțe, dar ajută și la disiparea cât mai eficientă a căldurii generate în timpul funcționării.

Plăcuțele Kingston FURY Renegade DDR5-7200 sunt destul de masive, în cazul plăcii mele de bază au putut fi montate la limită alături de cele pe care le aveam deja, și acelea fiind cam tot la fel de groase.

Nu am găsit detalii despre greutate, dar am apelat la cântarul de bucătărie din dotare și am descoperit că cele două plăcuțe au 106 grame:

Memorie RAM DDR5 7200 MTs Kingston Fury Renegade 2 x 16GB

106 grame ambele plăcuțe înseamnă câte 53 de grame fiecare.

Din punct de vedere al calității de fabricație, am analizat în detaliu aceste plăcuțe și chiar nu am ce să le reproșez. Așa cum am spus deja, plăcuțele sunt foarte rigide, iar din punct de vedere al finisărilor nu este absolut nimic în neregulă, ba dincontră, totul este realizat la cele mai înalte standarde calitative.

Performanță

Info CPU-Z Memorie RAM DDR5 7200 MTs Kingston Fury Renegade 2 x 16GB

Așa se vede în CPU-Z una dintre plăcuțele RAM Kingston FURY Renegade DDR5-7200.

Am supus plăcuțele RAM Kingston FURY Renegade DDR5-7200 la câteva teste de benchmark dedicate acestui tip de componente, dar înainte de a prezenta rezultatele, haideți să înșir întâi configurația de bază a sistemului în care au fost acestea montate:

Am scos memoriile RAM pe care le aveam în acest sistem și am rulat testele de benchmark de mai jos cu profilul standard al kit-ului Kingston FURY Renegade DDR5-7200:

Al doilea set de teste l-am realizat după ce am ales din meniul BIOS al plăcii de bază profilul overclocked Intel XMP 1, cel ce urcă frecvența la cea maxim suportată, cu 7200 MT/s, cu latențe CL38-44-44 și tensiune de 1.45V:

Observăm din cele două seturi de teste că profilul XMP 1 vine cu un spor de performanță evident.

Totodată, pe toată durata testelor de benchmark, am monitorizat prin HWMonitor de la CPU-ID temperaturile la care au ajuns memoriile Kingston FURY Renegade DDR5-7200.

Temperatura ambientală a fost destul de ridicată în acestă perioadă, în camera unde am PC-ul erau în jur de 26 de grade Celsius. În condiții idle sau de stres ușor, memoriile erau undeva la 37 grade Celsius, cu ceva programe care rulau se ajungea pe la un 43 grade Celsius, pentru ca maximum să fie de până la 54.3 grade Celsius, asta după ce am rulat testul Memory Mark de la PassMark de cel puțin 10 ori consecutiv, fără pauză între teste:

Temperaturi maxime Memorie RAM Kingston FURY Renegade DDR5-7200

Am avut maxim 54.3 grade Celsius pe una dintre plăcuțe, în timp ce temperatura maximă de operare este de până la 85 grade Celsius.

Din punctul meu de vedere, care nu este cel al unui expert, nici pe departe, memoriile Kingston FURY Renegade DDR5-7200 sunt unele extrem de performante, iar cei ce se pricep să le facă un tweak mai atent pot ajunge la rezultate și mai bune față de cele prezentate de mine.

Preț

Kit memorie DDR5 Kingston FURY Renegade White 32GB (2x16GB), 7200MT/s, CL38 – 1.300 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Kingston FURY Renegade DDR5-7200
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție excelentă, plăcuțele sunt foarte solide și bine finisate;
  • iluminarea RGB este personalizabilă și poate fi sincronizată cu a altor componente prin mai multe soluții software, de la cei mai importanți producători de plăci de bază;
  • performanțe de top, cu 3 profiluri de overclocking ce pot fi activate facil;
  • soluția de răcire pasivă se dovedește eficientă, temperaturile atinse după solicitări intense nu se apropie deloc de cele maxime suportate în operare;
  • garanție pe viață.
Contra
  • compatibilitate limitată cu procesoare și plăci de bază (valabil pentru orice tip de memorie DDR5);
  • preț încă ridicat (valabil pentru orice tip de memorie DDR5).
Concluzii

Memoriile DDR5 s-au mai ieftinit în ultimul timp, însă nu au ajuns încă la prețuri măcar decente. Dacă construiești un PC dintre cele mai puternice, atunci nu ai decât să investești ceva și într-o memorie RAM de ultimă oră, iar dacă îți permiți poți merge fără discuție pe Kingston FURY Renegade DDR5-7200. Este una dintre cele mai performante soluții DDR5 actuale și reprezintă o componentă ce te asigură pentru mai mulți ani de aici înainte, mai ales că vine cu garanție pe viață. Punctele contra nu se referă neapărat la acest produs, ci sunt valabile pentru orice tip de memorie DDR5.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Kit-ul de memorie Kingston FURY Renegade DDR5-7200 2 x 16GB a fost testat timp de 9 zile și va rămâne la noi, ca parte a unui sistem desktop de teste. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.