Am avut ocazia în ultimele săptămâni să testez un monitor din categoria premium, un produs dezvoltat de către LG – încadrat pe nișa monitoarelor de gaming, dar la ce versatilitate oferă m-aș feri să-l poziționez într-un cadru restrictiv.

LG este jucător important pe piața de televizoare, iar o parte din know-how-ul prins pe televizoare îl aduc pe monitoarele în genul lui LG 34UC98 – monitor cu diagonală de 34 inch, display curbat etc. Display curbat – avem nevoie de un monitor cu o specificație de acest fel?

Monitor-curbat-LG-34UC98-W (21)

Aș spune că da, mai ales că dimensiunile monitoarelor au crescut de la an la an. Nu știu câți dintre voi ați prins perioada începutului de mileniu, 14 inch era standardul și s-a trecut la 17, 19, 21, 24, 27 inch, iar LG-ul în cauză urcă la 34 inch – aprox. 86 cm (exact cât are TV LED-ul cumpărat în 2011). Am mai spus și repet, folosesc un monitor de 27 inch în mod portrait și altul de 27 inch poziționat clasic. Monitorul curbat mă ajută să văd mai bine în marginea monitorului, iar prin curbură contribuie la un plus de imersivitate în jocuri, în redarea de conținut media etc.

Specificații LG 34UC98

specificatii-monitor-curbat-LG-34UC98

Design

Monitor-curbat-LG-34UC98-W (30)

În pachet pe lângă monitor mai dați și de stand-ul ce permite poziționarea pe o suprafață plană, asta dacă nu-l agățați în perete – compatibilitate cu VESA 100×100. Recomand poziționarea pe un perete, economisești spațiu pe birou, iar la un monitor atât de mare te alegi și cu un plus de siguranță, în caz de intemperii (dă juniorul peste el, cutremur etc).

Tot în pachetul de retail primiți cablul de alimentare, cablu HDMI și DisplayPort. Cu ASUS ROG am folosit un cablu adaptor DisplayPort – miniDisplayPort, unul pe care-l folosesc la monitoarele mele, trebuie achiziționat separat. Și aici mi-aș permite o recomandare, DisplayPort este viitorul, un fel de USB 3.0 față de USB 2.0 în comparația cu bătrânul HDMI. Vrei timp rapid de răspuns, funcționare ireproșabilă, mergi pe mâna DisplayPort, altfel nu-l folosești la potențialul său maxim.

Ca design nu sunt prea multe de spus, plastic alb lucios pe partea spate, margini înguste în partea frontală, stand argintiu, picior reglabil pe înălțime. Apreciez faptul că și-au dorit să livreze un monitor cu ramă cât mai îngustă, care să ocupe cât mai puțin spațiu în mod inutil.

Standul a fost conceput în mod corect, stabilitate excelentă și nu simți că ar aluneca pe birou la vreo atingere sau lovire accidentală, oferă un plus de siguranță. Apreciez și reglarea pe înălțime, dar și faptul că-l poți înclina spre tine cu până la – 5 grade sau pe spate până la +15 grade. Nu prea ai cum să nu obții o poziție optimă. Mai multe detalii legate de designul monitorului curbat de 34 inch în galeria dedicată, aveți o sumedenie de imagini, din mai multe colțuri, poziții etc.

Tehnologie

Monitor-curbat-LG-34UC98-W (24)

IPS curbat de 34 inch / aprox. 86 cm cu rezoluție 3440×1440 pixeli, aspect 21:9, timp de răspuns de 5 ms GTG, contrast normal de 1000:1, unghi de vizibilitate la 178 grade, luminozitate de 300 cd / mp etc. Datele importante sunt în tabel.

Fără a fi calibrat în mod profesional pot spune că LG-ul impresionează prin culorile afișate, redescoperi cât de bine se vede un monitor din liga premium, unghi larg de vizualizare fără a afecta calitatea culorilor și aspect important, nu scoate în evidență spațiul ambiant. LG spune că testele de calibrare a culorii sunt realizate pe linia de producție și înclin să-i cred în acest sens. Asta pentru că LG a tratat suprafața sa – Hard Coating (3H) Anti-Glare.

LG îl consideră un monitor de gaming, de aici și o serie de tehnologii încorporate spre a oferi o experiență fără cusur, imersivă. Black Stabilizer detectează obiectele aflate în colțuri întunecate și permite un răspuns prompt din partea jucătorului, Dynamic Action Sync reliefează spațiile în care decurge acțiunea pentru un răspuns rapid și o rată redusă de întârziere. Dispune de tehnologia Free Sync, de mod dedicat pentru jocuri ( FPS, RTS și Custom).

Aș spune că LG-ul în cauză nu este doar un monitor de gaming, ca design mai degrabă l-aș considera a fi elegant, nu iese în evidență prin culori puternice, diverse briz briz-uri. Îl văd ca un produs polivalent: entertainment, gaming și editare foto și video. Îl recomand prin aspectul 21:9 și display-ul de 34 inch pentru editare video, ai spațiu din belșug spre a realiza adevărate opere de artă, cu ghilimelele de rigoare.

Pe de altă parte, formatul 21:9 nu ajută prea mult în browsing, iar în redarea clipurilor de pe YouTube nu primești o experiență imersivă, simți că monitorul nu este folosit la maxim. Da, vorbim de un monitor ultra-wide, utilizatorul îl alege tocmai pentru că este foarte lat, dar de aici reies și neajunsuri. Oricum, cine cumpără LG 34UC98 nu o face pentru browsing, îl achiziționează pentru că-i aduce un plus de productivitate și se pliază pe necesitățile sale, necesități ce generează venituri sau cine știe, ești un gamer ce dorește un super-monitor wide de la LG. Mă gândesc cum ar arăta un sistem cu trei monitoare LG 34UC98 conectate la super-PC cu performanțe extreme.

Setări

Mai multe detalii în galeria de imagini. Butonul fizic de control prin meniu se află pe laterala de la bază, sub sigla LG. Necesită un minim timp de acomodare. 

Conectivitate

Monitor-curbat-LG-34UC98-W (12)

Nu-i lipsește nimic: 3 x USB 3.0 din care un port permite încărcare unei baterii externe, a unui smartphone sau a unei tablete, HDMI, DisplayPort și Thunderbolt pentru Mac ( ca design mai degrabă îl văd a fi conceput pentru Mac, mai puțin pentru PC). Ar fi un excelent display secundar pe lângă un iMac, spre exemplu.

Toate elementele de conectivitate sunt poziționate pe spatele monitorului, ușor de accesat. Tot acolo se află și jack-ul pentru alimentarea cu energie electrică, dar și cel dedicat jack-ului de 3.5 mm.

Are și sunet integrat – 2 x 7W RMS. Se aude puternic și clar. Totuși, nu cumperi un monitor de aprox. 1000 euro ca să te bazezi pe sunetul integrat. Ca idee, încorporează un feature pe această temă, dar nu cred că un utilizator de 34UC98 se bazează în mod real pe sound-ul dat de monitorul în cauză.

Preț

Monitor curbat IPS LG 34UC98-W – 4499 lei la PCgarage.

Concluzii

Monitor-curbat-LG-34UC98-W (15)

LG 34UC98 este o alegere inspirată pentru cei ce caută un monitor lat, lat, lat, dar și experiență de utilizare la cote înalte. Se vede că LG este un jucător important pe televizoare și monitoare, iar la un produs din liga premium nici nu mă așteptam să se comporte modest.

Mi-aș fi dorit să văd mai mult curaj din partea LG. Așa cum au laptopuri cu Android TV, să ofere și monitoare cu Android TV, ar ieși cumva în evidență față de concurența directă, iar hardware-ul nu ar costa așa mult (maxim câțiva zeci de euro – procesor, memorie RAM, chipset Wi-Fi etc).

PRO

  • experiență imersivă în gaming;
  • rezoluție mare, culori plăcute, unghi larg de vizualizare, multă tehnologie la interior;
  • conectivitate ridicată;
  • design simplu, ușor de integrat într-o locuință modernă.

CONTRA

  • preț;
  • aspectul 21:9 are și puncte PRO, dar și CONTRA (uneori simți că degeaba ai peste 34 de inch la îndemână, mult spațiu neutilizat).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.