M-am gândit puţin înainte să scriu acest articol. Probabil până şi consiliul director al companiei ce a pornit din Finlanda a tras această concluzie încă din 2010. Au făcut primul pas prin aducerea lui Stephen Elop care a băgat consorţiul în horă cu Microsoft. 
Symbian a avut o perioadă de glorie, a dominat autoritar şi acum a scăzut de-a lungul lui 2010 şi început de 2011. Ţin minte ce supărare a fost pe cei ce lucrează la s.o. mobil Symbian când s-a anunţat parteneriatul cu Micromoft :), sunt peste 5.000 de angajaţi. Problema s. lor de operare stă în zona de aplicaţii. Este puţin cam aiurea să downloadezi o aplicaţie, să plăteşti pentru ea şi să vezi că nu reuşeşti să o instalezi sau s-ar putea să fiu doar eu bătut în cap. Pe Nokia C7 nu am reuşit să instalez Asphalt 5 HD, dar pe C6-01 nu am dat de nicio problemă. Se pare că de vină este un upgrade făcut pe C7 şi unele probleme ce apar de aici. Am înţeles că PR 2.0 va rezolva aceste ieşiri. 
Nu zic că Symbian este slab, poate că sunt eu prea nervos în această seară sau karma este potrivinică. 
De la un s.o. mobil îmi doresc să-i meargă toate rotiţele atunci când îl accesez. 
Aştept cu nerăbdare primul Microkia – scuzaţi expresia înşelătoare. Windows Phone 7 mi-a plăcut şi mă aştept ca interfaţa customizată de Nokia să fie interesantă, rapidă, simplă şi STABILĂ. 
Sincer, nu mai vreau erori. 
Nu zic că un alt s.o. mobil ar fi superok. De aceea şi locul Nokia şi Microsoft în piaţă este larg deschis. Android are un consum al bateriei deficitar, multe aplicaţii capcană, jocuri de 2 lei, etc. WP7 trebuie să aduce un număr mai mare de aplicaţii, iOS este un ecosistem închis care se adresează unui singur smartphone al cărui preţ pe plan local este fantasmagoric. 
Pe de altă parte, Symbian ar fi rupt dacă era mai simplu, optimizat pentru touchscreen la maxim şi aplicaţiile mergeau strună. Sunt singurul care a avut probleme în Ovi Store? O să fie interesantă integrarea cu Marketplace ca şi la Ovi Maps cu Bing Maps. 
Punctele tari ale Symbian sunt:
– economia bateriei decentă;
– camera foto şi video la un nivel la care telefoanele cu Android doar visează;
– aplicaţii ce merg achiziţionate şi din .ro, ţi se oferă suport şi eu aştept un răspuns cu nerăbdare;
– sunt peste 26.000 de aplicaţii;
– preţul telefoanelor – mic în comparaţie cu ce promit a oferi. Spre exemplu Nokia C7 are cameră de 8 Megapixeli ce filmează HD, ecran AMOLED de 3.5 inch, Wi-Fi, bluetooth 3.0, design mişto şi costă în jur de 1.300 de lei. La suma asta abia dacă daţi de un Android cu ecran TFT de 3.2 inch cu o cameră subnutrită de 5 Megapixeli ce dă dureri de cap dacă vrei să prinzi un instantaneu. 
Puncte slabe:
– prea multe update-uri, prea multe telefoane ce îl suportă şi incompatibilităţi inerente;
Pe Nokia C7-00:
În curând un video :)
Asphalt 5 HD pe Nokia C6-01:

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.