Pentru 2024 au fost pregătite schimbări importante în programul Rabla, cele mai vizibile modificări fiind cele de la Rabla Plus. Acolo practic subvenţiile au fost înjumătăţite de la 51.000 lei în 2023, la doar 25.500 anul acesta.
La începutul programului Mircea Fechet, Ministrul Mediului, se arăta încrezător că „și cu o bonificație mai mică, apetitul pentru mașini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut.”
Se pare totuşi că realitatea a fost alta, programul Rabla Plus 2024 pentru persoane fizice fiind o mică decepţie. Interesul arătat de români a scăzut foarte mult, astfel că acelaşi Mircea Fechet a declarat că sume importante aferente programului Rabla Plus 2024 pentru persoane fizice vor fi redistribuite societăţilor comerciale, acolo unde există încă interes.
„La nivel mondial există o dinamică foarte accentuată în ceea ce priveşte autoturismele electrice, fie că discutăm despre anumiţi producători din Europa sau din afara Europei, fie că discutăm despre tendinţele achiziţionării acestor autoturisme. În ceea ce priveşte România, mi s-a spus că, spre exemplu, la „Rabla Plus”, după ce Ministerul Finanţelor a decis, în luna decembrie a anului trecut, înjumătăţirea voucherului pentru maşinile electrice de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, la persoane juridice merge mai bine, dar la persoanele fizice este sub aşteptările noastre. Motiv pentru care nu putem decât să distribuim acele sume neconsumate, pentru că societăţile comerciale din România, câtă vreme au epuizat bugetul, probabil că au capacitatea să mai tragă din acei bani. Nu mai vorbesc de faptul că o maşină care e folosită într-o societate comercială, statistic vorbind, parcurge mai mulţi kilometri decât o maşină folosită de o persoană fizică”, a declarat presei ministrul Mediului.
Aceasta informaţie nu face decât să confirme cererea redusă de maşini electrice de pe piaţă, informaţiile din ultima perioadă arătând că deşi încă pe un trend crescător, vânzările de maşini electrice au cunoscut o încetinire bruscă anul acesta.