Samsung Galaxy A52s 5G a obținut primul loc pe nișa smartphone-urilor mid-range în votul cititorilor Gadget.ro pe 2021.  A strâns 28.9% din voturile exprimate vs 20.1% pentru Xiaomi POCO F3 și 9.8% penyru Google Pixel 5a 5G. 

Este o evoluție a lui Samsung Galaxy A52 și o dovadă că Samsung și-a făcut temele bine în segmentul mid-range și putem spune că avem un fel de ultim mohican din mai multe puncte de vedere (slot pentru cardurile microSD, jack de 3.5 mm). Pe de altă parte, ne arată direcția în care a mers compania sud-coreeană în 2021 pe partea de design: stilcă pe față și spate din plastic. 

Diferențele dintre Samsung Galaxy A52s 5G, Samsung Galaxy A52 5G și Samsung Galaxy A52: 

Restul de specificații sunt identice între cele trei iterații ale lui Samsung Galaxy A52s 5G. Este clar că la A52s 5G au adus un procesor mai puternic, o conectivitate superioară pe partea de Wi-Fi. 

Au îmbunătăți fix ce trebuia spre a lupta în mod decisiv cu smartphone-urile mid-range de la concurență. Aș face pariu că dacă s-ar face un top în România pe partea de vânzări, A52, A52 5G și A52s 5G ar sta cu siguranță într-un top 10 pe segmentul în care sunt poziționate. 

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător ce alimentează la 15W (9V și 1.67A), cablu USB Type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, ghid de utilizare rapidă, certificat de garanție. 

A52s 5G suportă încărcare la 25W, iar pentru a avea încărcare la această viteză trebuie să achiziționați un alt încărcător față de cel prins în pachet. Este păcat că au decis să nu pună încărcătorul de putere mai mare. 

Ca design nu sunt prea multe comentarii de făcut. Camera frontală a fost prinsă într-un decupa tip bulină adus în partea superioară a display-ului. Are sticlă Corning Gorilla Glass în partea frontală, spate din plastic, structură de rezistență din plastic (să nu vă lasați induși în eroare de marginile argintii ce ar putea induce ideea că avem aluminiu în acest spațiu). 

Dacă aș folosi un A52s 5G în poziția de daily driver nu aș folosi husă de protecție. Are spatele din plastic și scapi cumva de o grijă față de smartphone-urile ce aduc sticlă în această zonă. 

Samsung este criticat pentru că folosește plastic pe smartphone-urile sale premium, chiar și e mid-range. Totuși, nu mi se pare o mutare greșită, cel puțin pe segmentul în care se află A52s 5G. Nu mi s-a părut a fi un telefon ieftin, plasticul din partea spate are o textură specială, plăcută la atingere, nu adună amprentele în ritm rapid. Mi-a plăcut și cum au poziționat modulul de la camera principală, mai bine integrat în linia generală a smartphone-ului. 

Are o mică bărbie la bază, dar una peste alta, nu-i nimic deranjant. Apreciez faptul că Samsung a adus certificare IP67 în ce privește contactul cu apa și praful. Rezistă în imersie totală până la 1.5 metri pentru 30 de minute. 

Ecran și sunet

Este ecranul adus și pe Galaxy A52 5G: Super AMOLED de 6.5 inci cu rezoluție FHD+, luminozitate de 800 nits HBM, rata de refresh la 120Hz. Este protejat cu Corning Gorilla Glass 5 și dacă îmi amintesc corect, nu are folie de protecție aplicată din fabrică. 

Culorile sunt naturale, bine calibrate, iar rata de refresh la 120Hz îl ajută să iasă în evidență pe segmentul mid-range. În secțiunea Afișaj veți descoperi posibilitatea de a trece între modurile Luminos și Întunecat (îl recomand pe al doilea pentru că avem un display Super AMOLED, reduce lumina albastră pe timp de noapte, plus pe partea de autonomie). Are opțiune și pentru rata de refresh: Mare – 120Hz și Standard – 60Hz. 

A52s 5G are două moduri de culoare: Viu și Natural, permite reglarea balansului de alb etc. 

Am măsurat 693 nits cu luminozitatea dată la maxim. Samsung promite atingerea a 800 nits HBM. Am fost cumva în apropiere. Una peste alta, mi se pare că A52s 5G nu face niciun rabat calitativ pe partea de ecran. Au integrat un display de bună calitate și asta simți de la primul contact. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare stereo. Se aude puternic și clar, fără distorsiuni chiar și la nivel maxim, efecte stereo din plin etc. Au făcut treabă bună la acest capitol. Un mare plus pentru cei ce au căști dedicate – jack-ul de 3.5 mm. Veți remarca imediat cât de bine se aude, în funcție de căștile utilizate. Calitatea oferită pe jack-ul de 3.5 mm pentru cei ce au urechea fină nu este egalată pentru moment de căștile bluetooth. Unul dintre difuzoare se află la bază, al doilea a fost integrat deasupra ecranului de 6.5 inci. 

Am măsurat 92.6 dB la aproximativ 10 – 15 cm distanță de difuzor. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă mare pentru Up și Down. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung a făcut o actualizare de nivel hardware pentru seria A52 spre a ține pasul cu concurența. Așa a apărut Galaxy A52s cu Qualcomm Snapdragon 778 5G la doar câteva luni distanță de la debutul seriei. 

Este un procesor upper mid-range, cu suficientă putere de procesare, dar mai ales cu un accelerator grafic destul de bun pentru majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Play Store. 

Informații oferite de CPU-Z legat de hardware-ul integrat pe Galaxy A52s 5G;

A fost dezvoltat pe un proces TSMC în 6nm, 4 nuclee Kryo 670 la 2.4 GHz (ARM Cortex-A78) și alte 4 nuclee Kryo 670 la 1.9 GHz (ARM Cortex-A55). Se adaugă acceleratorul grafic Adreno 642L. Se adaugă 6 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 2.1 + slot pentru cardurile microSD (dacă telefonul este folosit cu o singură cartelă nanoSIM). 

A rulat PUBG Mobile în condiții bune, fără lag și fără să se supraîncălzească. Abia am reușit să ating 41.7 grade Celsius în partea spate (HDR și Extreme, iar într-o sesiune de joc de aproximativ 30 minute a consumat aproximativ 8% din energia stocată în acumulator). 

Rulează One UI 3.1 dezvoltat pe Android 11. A primit update de firmware când l-am testat și includea cele mai noi patch-uri de securitate la momentul respectiv (testat în decembrie, patch-urile de securitate pe noiembrie). 

Include funcția Link to Windows pentru cei ce doresc să controleze smartphone-ul de pe un PC sau notebook cu Windows. Mi se pare o funcție interesantă, nu pot să spun că m-a făcut să o folosesc în viața de zi cu zi, dar mi se pare o direcție bună, o singerie reușită între Microsoft și Samsung. 

Aplicații preinstalate pe Samsung Galaxy A52s 5G:

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, YT Music, Drive, Duo, Google Foto, Magazin Play, 

Aplicații Microsoft: OneDrive;

Aplicații Samsung: Bixby, Zonă AR, Smart Switch, Samsung Free, Game Launcher, Galaxy Store;

Alte aplicații: Facebook. 

Nu pot spune că bloatware-ul este inexistent, dar Samsung a parcurs o cale lungă de la cum arăta interfața lor pentru Android. Mi se pare că One UI este una dintre cele mai bune interfețe grafice din momentul de față, iar ca nivel de opțiuni aș spune că nu are egal în ograda concurenței. Va face pasul spre Android 12 și One UI 4. 

OneUI 3.1 pe Samsung Galaxy A52s 5G;

Performanță

L-am pus într-un comparativ cu Samsung Galaxy A72 (Qualcomm Snapdragon 720G, 6 GB RAM și 128 GB stocare cu Adreno 618 în poziția de GPU). 

Teste de benchmark rulate pe Samsung Galaxy A52s 5G;

Conectivitate

Dispune de 5G în standardele SA și NSA, Wi-Fi 6, bluetooth 5.0, NFC, cititor de amprentă optic integrat în display (ce mi se pare că funcționează mai sprinten față de cititorul ultrasonic din Galaxy Note20 Ultra). 

În partea superioară se află slotul combo și un microfon. În lateral dreapta au adus butonul de pornire și tasta pentru reglarea volumului cu Up și Downd pe o singură latură. La bază se află unul dintre difuzoarele principale, portul USB Type-C 2.0 și jack-ul de 3.5mm. În partea stângă nu au pus niciun element de conectivitate. 

Mi s-a părut sprinten în descărcare de aplicații. Nu am avut un router Wi-Fi 6 la îndemână (s-a rezolvat între timp, iar în 2022 voi testa majoritatea smartphone-urilor sosite la test pe un router compatibil). Am pus o cartelă SIM Orange și avea suport pentru VoLTE. 

Cameră foto și video

Samsung a făcut o mică revoluție în segmentul mid-range când a adus OIS pe A52 și A72. Rezultatele obținute la nivel de cameră foto sunt bune spre foarte bune pentru un telefon cu preț de sub 2000 lei. 

Câteva detalii despre ansamblul de semzori de la camera principală:

  • wide de 64 Megapixeli cu f/1.8, PDAF și OIS;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2;
  • macro de 5 Megapixeli + 5 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

Filmează 4K cu 30 fps și 1080p cu până la 60 fps. 

Interfața camerei foto și video de pe Samsung Galaxy A52s 5G;

Rezultatele sunt bune pe zi și decente pe noapte. În low-light se descurcă cu reproducerea culorilor, bokeh bine conturat, rezultate peste așteptări de la camera wide și ultrawide cu modul de noapte activat. Modul Portret mi s-a părut că aduce rezultate bune și pe timp de noapte, o conturare fără exagerări a chipului. 

Mi se pare că iese bine și în realizarea de materiale video. 

Clip 4K 30 fps pe timp de zi;

Clip 1080p 60 fps pe timp de zi;

Clip 4K 30 fps pe noapte;

Clip 1080p 60 fps pe noapte;

Fotografii ultrawide, wide și cu zoom 2x (fără mod de noapte activat și cu mod de noapte activat): 

Fotografii făcute pe timp de zi cu Galaxy A52s 5G;

Fotografii făcute fără și cu modul de noapte activat pe Galaxy A52s 5G;

Zoom pe Galaxy A52s 5G;

Alte fotografii făcute cu Galaxy A52s 5G;

Autonomie

Bateria de 4500 mAh îți aduce o zi de autonomie în condiții reale de utilizare. Timpul SOT l-aș estima la 5 – 6 ore cu luminozitatea pe Auto și rularea de jocuri și alte aplicații ce necesită putere de procesare. 

Pentru încărcarea la 25W este nevoie de un alt încărcător față de cel prins în pachet ce încarcă la…, 15W. Dacă folosiți încărcătorul mai puternic veți reuși să încărcați de la 0 – 50% în aproximativ 30 de minute. 

Preț

Samsung Galaxy A52s 5G cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1688.81 lei;

Samsung Galaxy A52s 5G
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design plăcut, spatele nu adună amprentele și nu prea ai nevoie să folosești husă de protecție;
  • display de bună calitate, Super AMOLED + rată de refresh la 120Hz;
  • difuzoare stereo puternice;
  • hardware puternic, rulează orice aplicație sau joc din Play Store în condiții optime;
  • software actualizat + interfață matură cu multiple opțiuni;
  • 5G + Wi-Fi 6;
  • cameră foto și video cu rezultate bune, inclusiv în low-light;
  • slot pentru microSD + jack de 3.5 mm;
Contra
  • USB Type-C 2.0;
  • încărcător de 15W în pachetul de retail;
  • un pic cam prea multe aplicații preinstalate pe lângă cele specifice unui smartphone Android;
Concluzii

Samsung Galaxy A52s 5G este una dintre cele mai solide propuneri în segmentul mid-range. Nu este un campion al testelor de bencmark, dar în utilizarea de zi cu zi vei descoperi un smartphone bine pus la punct, interfață matură, cameră foto și video cu rezultate bune, autonomie decentă.

Samsung și-a făcut temele bine și a adus un pachet complet. Este greu să găsești un alt smartphone mid-range mai capabil overall. Da, poți găsi unul cu chipset mai puternic, dar cu cameră mai slabă sau display nu la fel de bine pus la punct etc. Un alt element la care Samsung excelează față de ceilalți este suportul software, firmware livrat în regim lunar etc.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.