Sony Alpha 7 IV vine ca o continuare a poveștii de succes care a fost, și încă este, Sony Alpha 7 Mark III. Noua cameră oferă cele mai avansate tehnologii Sony în domeniul imagisticii, inclusiv cel mai nou motor de procesare, BIONZ XR și capabilități avansate AF, bazate pe tehnologia modelului flagship Alpha 1.

Grație noului senzor de imagine full-frame de 33 Megapixeli, Sony Alpha 7 IV se recomandă drept camera hibridă supremă, ce va oferi rezultate de top atât pe partea foto, cât și pe cea video. Noul senzor de imagine Exmor R CMOS full-frame de 33 MP cu iluminare din spate aduce un interval mai larg de sensibilitate, între ISO 50 și 204800, în timp ce intervalul dinamic este extins la 15 trepte. Camera integrează și mecanism de stabilizare optică a imaginii pe 5 axe, pentru un avantaj al timpului de expunere de 5.5 trepte.

Procesorul BIONZ XR, implementat și pe flagship-ul Alpha 1, oferă autofocalizare de înaltă viteză, fotografiere în rafală de până la 10fps cu urmărire AF/AE și un buffer mare, pentru o experiență de fotografiere mai fluidă. Sony Alpha 7 IV urmărește subiectul cu precizie datorită funcției Real-Time Tracking și celor 759 de puncte de detecție a fazei într-un system AF de detecție a fazei în plan focal de înaltă densitate, ce acoperă aproximativ 94% din suprafața imaginii. Mai mult, pentru prima dată, cu ajutorul funcției Real-Time Eye AF pot fi urmăriți ochii păsărilor și ai animalelor, atât pentru captarea de imagini statice, cât și pentru înregistrarea de filme.

Pe partea de filamre, Sony Alpha 7 IV poate capta la rezoluție 4K 60p în modul Super 35mm și până la 4K 30p cu supraeșantionare 7K în modul full-frame. Noua cameră oferă și adâncime de culoare de 10 biți, 4:2:2 pentru gradații line și naturale, codare intra-frame XAVC S-I pentru fluxuri de editare mai eficiente și formatul XAVC HS pentru o eficiență dublă în materie de compresie.

Vizorul OLED areo rezoluție Quad-VGA de aproximativ 3.68 milioane de puncte, în timp ce ecranul tactil LCD 3.0 inch, rabatabil în lateral, în unghiuri multiple, vine cu rezoluție de 1.03 milioane de puncte.

Sony Alpha 7 IV oferă o gamă de funcționalități noi pentru a suporta streaming live și comunicarea de la distanță, fără a fi nevoie de software dedicat. UVC (USB Video Class) și UAC (USB Audio Class) transformă Alpha 7 IV într-o cameră de înaltă performanță pentru live streaming, atunci când este conectată la un computer sau smartphone, când propune  captare a imaginii la rezoluții 4K 15p și 1080 FHD 60p.

În cadrul evenimentului de prezentare Sony Alpha 7 IV la care am participat am avut ocazia de a face un scurt hand-on camerei. Astfel am descoperit un grip mult îmbunătățit, cu o prindere mai bună cu o singură mână a camerei, cu butoane corect amplasate, facil de operat, cu o interfață mai simplă și mai intuitivă, chiar dacă plină de opțiuni.

În cadrul mini-sesiunii de test, am captat câteva imagini cu un sample de pre-producție Sony Alpha 7 IV. Camera impresionează prin autofocusul extrem de rapid și de precis, ce găsește, fixează și urmărește perfect ochiul sau fața subiectului și cu o viteză la rafală impresionantă.

Calitatea imaginilor este excelentă, așa cum sincer mă și aștepptam. Iată mai jos câteva exemple, imgini JPEG scose direct din cameră, doar redimensionate:

Sony Alpha 7 IV, având nume de cod ILCE-7M4, va fi disponibil începând din luna Decembrie 2021, în magazinele mai multor dealeri autorizați Sony, la un preț de aproximativ 13.900 lei.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.