Diverse

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale. Sistemul este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Deşi este un serviciu foarte bun, aspect recunoscut inclusiv de cetăţeni, acesta mai trebuie îmbunătăţit pe ici, pe colo, mai ales când vine vorba de sunetul emis de notificări. Acel sunet este unul foarte puternic şi poate provoca panică în rândul românilor mai sensibili (aici mă refer în special la copii şi bătrâni).

Claudiu Mureşan, senator al României, a solicitat MAI şi ministrului de interne să schimbe ceva legat de sunetul emis de mesajele RO-ALERT, unul care ar putea fi setat să aibă o intensitate diferită în funcţie de urgenţa notificării.

În solicitarea sa, senatorul transmite destul de clar că “uneori RO-ALERT provoacă panică și neliniște în rândul populației, prin mesaje transmise în mijlocul nopții cu privire la aspecte care nu vizează acțiunea imediată a cetățenilor, spre exemplu dispariția unor persoane sau alerta de vânt puternic”.

Într-un prim răspuns către solicitarea senatorului, Ministerul Afacerilor Interne a confirmat că Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) şi Sistemul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează la implementarea de modificări pentru serviciul RO-ALERT, unele menite să ajute populaţia să înţeleagă gravitatea şi impactul generat de mesajele transmise.

În teorie sunt de acord cu această propunere, o notificare urgentă să fie transmisă puternic pentru a se înţelege gravitatea situaţiei (am primit o astfel de notificare acum vreo 2-3 săptămâni când o furtună a făcut ravagii prin oraş), în timp ce o notificare cu impact redus să fie transmisă mai blând.

La final revin cu întrebarea din titlu, vă sperie sunetul emis de RO-ALERT ?

Sursa: hotnews.ro