Aşa cum ne asteptam, în urmă cu doar câteva ore Microsoft a lansat oficial sistemul de operare Windows 11. Vorbim de un upgrade normal pentru Windows 10, o versiune mai intuitivă, una cu interfaţă schimbată şi multe alte îmbunătăţiri.
În cazul Windows 11, designul și experiența de utilizare au fost simplificate, cu scopul de a facilita creativitatea și rezolvarea sarcinilor în timp util. Astfel, noul Windows are un aspect modern, proaspăt, ordonat și atractiv. De la noul buton de Start și taskbar până la fiecare sunet, font și iconiță, totul a fost gândit astfel încât să ofere sentimentul de control.
Cu Windows 11, compania Microsoft introduce Snap Layouts, Snap Groups și Desktops, instrumente care ușurează munca și sporesc capacitatea de a efectua mai multe sarcini simultan, prioritizând lucrurile importante. Acestea sunt funcții noi, concepute pentru a ajuta utilizatorii să-și organizeze ferestrele de lucru și să-și optimizeze ecranul. În plus, prin intermediul funcției Desktops, aceștia pot crea desktopuri separate pentru fiecare tip de activitate, pe care le pot personaliza apoi după bunul plac – desktopuri pentru muncă, gaming sau școală.
În noul sistem de operare găsim şi funcţia de Chat din Microsoft Teams. Aceasta va fi integrată în Taskbar, iar utilizatorii se vor putea conecta instantaneu prin text, voce, chat sau video cu oricare dintre contactele lor, de oriunde, indiferent de platformă sau dispozitiv, pe Windows, Android sau iOS. Mai mult, dacă persoana cu care încearcă să ia legătura nu a descărcat aplicația Teams, conexiunea poate fi realizată prin intermediul SMS-ului bidirecțional.
Windows 11 vine cu îmbunătăţiri şi pentru gameri. Sistemul de operare integrează cele mai noi tehnologii în acest domeniu, unele ce facilitează utilizarea întregului potențial al sistemului hardware, precum: DirectX 12 Ultimate (oferă o grafică impresionantă, captivantă, la frecvențe mari ale cadrelor), DirectStorage (pentru timpi de încărcare mai rapizi și experiențe de utilizare care pun un accent mult mai mare pe detalii în timpul jocului), Auto HDR (aduce o gamă de culori mai largă și mai vie, care facilitează o experiență vizuală cu adevărat captivantă) etc.
Windows 11 vă aduce mai aproape știrile și informațiile care vă interesează, prin intermediul Widgets – un nou feed personalizat, alimentat de inteligența artificială și de cea mai performantă verisune a browser-ului Microsoft Edge. În plus, pentru creatori și editori, funcția Widgets deschide în Windows noi ecrane pentru a oferi conținut personalizat.
Avem de asemenea un nou Microsoft Store, iar utilizatorii vor putea aduce pentru prima dată aplicații Android pe Windows. Astfel, începând din acest an, utilizatorii vor putea să descopere aplicații Android în Microsoft Store și să le descarce prin Amazon Appstore (de exemplu, vor putea să înregistreze și să posteze un videoclip de pe TikTok).
Windows 11 aduce un plus şi pe partea de securitate, acesta având integrate noi tehnologii care vor adăuga niveluri suplimentare de protecție de la cip la cloud, pentru a spori productivitatea și a facilita noi experiențe de utilizare. Windows 11 oferă un sistem de operare bazat pe modelul Zero Trust pentru a proteja datele și a securiza accesul de pe toate dispozitivele, compania Microsoft lucrând îndeaproape cu partenerii săi OEM și cu producătorii de cipuri pentru a crea standarde de securitate care să răspundă provocărilor aduse de evoluția constantă a peisajului amenințărilor cibernetice, precum și de noul mod de lucru hibrid.
Windows 11 va fi disponibil pe computerele noi și pe computerele eligibile pentru Windows 10, printr-un upgrade gratuit, în perioada imediat următoare, iar pentru a verifica eligibilitatea actualelor computere cu Windows 10, în vederea actualizării gratuite la Windows 11, utilizatorii pot accesa Windows.com și descărca aplicația PC Health Check. În plus, Microsoft colaborează cu partenerii săi de retail pentru a se asigura că toate computerele cu Windows 10, care pot fi achiziționate în prezent, sunt pregătite pentru actualizarea la Windows 11. Actualizarea gratuită va fi lansată pe computerele Windows 10 eligibile în perioada următoare, continuând și în 2022.