Retelistica

În ianuarie 2019 Consiliul Concurenţei anunţa că amendează operatorul telecom Orange cu suma de 64.91 miloane lei (aproximativ 14 milioane de euro) pentru abuz de putere dominantă.

“Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie a limitat accesul companiei Simplus Invest Srl la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către / de către clienţii Orange”, precizau reprezentanţii Consiliului Concurenţei la momentul respectiv.

Aşa cum era de aşteptat, Orange România a contestat la tribunal această amendă, iar în 2021 a avut câştig de cauză în prima instanţă. Consiliul Concurenţei a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cea care după alţi doi ani a păstrat decizia primei instanţe şi anume aceea de anulare integrală a amenzii de 64.91 milioane lei.

Din păcate se confirmă încă o dată că amenzile date de Consiliul Concurenţei nu sunt justificate temeinic, astfel că după ani de dispute prin instanţe, acestea sunt de cele mai multe ori anulate.

Din păcate nu doar Consiliul Concurenţei aplică aceeaşi „strategie”, ci şi ANPC. Cel mai recent şi mai mediatizat caz este cel al recalculării ratelor la credite, solicitarea ANPC fiind nefundamentată. Bănci precum Banca Transilvania, BRD şi Alpha Bank au obţinut deja în instanţă suspendarea ordinului ANPC.