Diverse

Adevărul că Elon Musk, oricât de imprevibizil pare de foarte multe ori, a avut câteva viziuni de succes, unele care îi oferă în prezent un avantaj competitiv uriaş la nivel global. Nu doar Tesla este un model de succes, ci şi reţeaua de (micro)sateliţi Starlink.

Utilitatea unei astfel de reţele se vede în prezent în multe domenii, inclusiv în războiul din Ucraina, iar China şi Uniunea Europeană încearcă să o copieze (foarte probabil nu la aceeaşi scară).

Viitoare constelaţie europeană de sateliţi se va numi IRIS² (Infrastructura pentru Reziliență, Interconectivitate și Securitate prin satelit), iar Comisia Europeană a încheiat o înţelegere cu mai multe companii tech formând astfel o alianţă ce se va ocupa de dezvoltarea reţelei de sateliţi.

Alianţa este formată din nume mari în domeniu precum Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES şi Thales Alenia Space, cât şi din jucători importanţi din piața de telecomunicații: Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio și Thales.

Toate aceste companii vor pune la dispoziţie cei mai buni experţi în domeniul telecomunicațiilor terestre și satelit, cât şi din domeniul soluțiilor de comunicații securizate, plus know-how-ul necesar pentru implementarea acestui proiect ambiţios. Sursele de finanţare vor veni din partea Uniunii Europene.

Comisia Europeană şi membrii alianţei invită şi alte companii din domeniu să se alăture, de la start-up-uri cu idei inovatoare, până la IMM-uri sau întreprinderi mijlocii cu experienţă în acest domeniu de activitate.

Şi totuşi, în timp ce China şi Uniunean Europeană au proiectul abia în fază de formare, SpaceX are pe cer mii de sateliţi funcţionali.

Sursa: businesswire.com