2013 este anul smartphone-urilor ieftine. Unul dintre telefoanele promovate de către Vodafone în categoria low-cost cu Android este Vodafone Smart Mini. Ar mai fi și Vodafone Smart III care-i poziționat o idee mai sus. Va primi și Smart III un review în viitorul apropiat.

Vodafone Smart Mini este acel telefon pe care-l cumperi în combinație cu o cartelă preplătită sau la prelungire / semnare de contract pe cel mai ieftin abonament listat de operatorul telecom. Plata per telefon se apropie de zero, în ultimul caz.

Vodafone Smart Mini este listat în shop-ul Vodafone.ro la prețul de 1 euro cu abonamentul Smart 10 Online pe doi ani de zile / 10 euro pe lună. Fără semnarea unui abonament ajunge la liber să coste 89.28 euro. Abonamentul Smart 10 Online include 1500 de minute în rețea, 150 MB trafic de date + bonus de 500 MB în primele șase luni, nelimitate SMS-uri în orice rețea, 150 de minute naționale incluse. Este un abonament gândit pentru publicul tânăr care utilizează mesajele de tip SMS în mod intensiv.

Specificații pentru Vodafone Smart Mini:

Smartphone

Date tehnice

Vodafone Smart Mini

Ecran

TFT de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli

Procesor

MediaTek 6575 de tip single core la 1 GHz pe ARM Cortex-A9

Memorie

512 MB RAM, 2.4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

PowerVR SGX531

Sistem de operare

Android 4.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

2 Megapixeli

Baterie

1400 mAh

Greutate

117 gr.

Grosime

12.2 mm

Design

Vodafone-Smart-Mini (1)

În cutie dați de telefon, bateria de 1400 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual de instrucțiuni, căști pe jack de 3.5 mm. Sample-ul primit la review este pe roz și aș zice că se pretează pentru publicul feminin.

Vodafone Smart Mini este produs de către Alcatel. La exterior nu dai de vreo informație în acest sens și remarci logo-ul Alcatel când desfaci capacul ce acoperă întreg spatele smartphone-ului. Ca să ai acces la slotul pentru SIM cât și la cel pentru cardurile microSD de până la 32 GB trebuie îndepărtat acumulatorul de 1400 mAh.

Mi-a plăcut simplitatea, liniile de design drepte și fără elemente elaborate care să complice inutil. Am remarcat faptul că-i destul de rigid. Strâns puternic în mână nu scoate vreun sunet de la vreun plastic îmbinat greșit. Niciun logo în partea frontală, iar sigla roșie a Vodafone abia o zărești pe rozul carcasei, pe spate. Lateralele lui Vodafone Smart Mini și spatele sunt pe roz, marginile ecranului într-un negru ușor lucios ce adună praful și amprentele.

Vodafone Smart Mini este un telefon compact, simplu și destinat publicului tânăr care pune mare preț pe culori puternice și preț.

Ecran și sunet

Vodafone-Smart-Mini (14)

TFT de 3.5 inch cu rezoluție 320×480 pixeli. La baza ecranului dați de trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente. Touch-ul funcționează decent, nu ai zice că lucrezi pe un telefon entry-level. Despre display nu sunt prea multe de spus. Rezoluția de 320×480 pixeli ar fi un punct pozitiv, mai ales că telefoanele entry-level cu Android se cantonau pe la 240×320 pixeli. Unghiul de vizualizare este redus, suferă sub acțiunea directă a razelor solare.

Boxa lui Smart Mini a fost dispusă lângă senzorul de 2 Megapixeli, pe spate, superior. Reglarea volumului se face din lateral stânga. La volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă. Amplitudinea este redusă, se aude destul de încet chiar și la maxim. Eram obișnuit ca telefoanele ieftien să vină cu un sunet puternic, strident. Nu este cazul la Vodafone Smart Mini. Jack-ul de 3.5 mm l-au dispus în partea superioară.

Căștile incluse în pachet sunt mediocre, dar suplinesc lipsa de volum a boxei pentru cei pasionați de muzică. În general, publicul tânăr transformă smartphone-ul într-un mp3 player ad-hoc.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Vodafone-Smart-Mini (15)

Hardware-ul este învechit. S-a mers pe un CPU MediaTek de tip single core la 1 GHz, PowerVR SGX531 GPU, 512 MB RAM, 2.4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Trebuie să vă reamintesc că Vodafone Smart Mini este un telefon low-cost, preț la liber de sub 90 euro. De aici și compromisurile inerente. Telefonul are lag, la unele comenzi răspunde mai greu. Totuși, l-aș recomanda pentru partea de socializare, browsing destul de ok, YouTube etc.

Rulează Android 4.1.1 Jelly Bean. Interfața nu este customizată prea mult față de ceea ce întâlneam la 4.1 Jelly Bean în stadiu nativ. Alcatel nu a schimbat icoanele aplicațiilor, interfața. Un punct pozitiv. Printr-un swipe de sus în jos aici acces către centrul de notificări. Vodafone a pus ceva aplicații pe telefon:

Cinemagia – nu cred că are nevoie de descriere;

Gesty – creezi gesturi pe care telefonul să le recunoască și care se transformă în shortcuts către aplicații sau servicii uzitate mai des;

Șapte Seri, StarTaxi, Transport Urban, Zonga, Memory Manager, SeeNow, Vodafone Screensaver, SyncML Client, Wireless Keyboard.

În mare parte sunt aplicații utile, conținut local și nu le-aș încadra în segmentul bloatware. Merg a fi instalate joculețe în genul Angry Birds, Cut the Rope, Subway Surfers etc. Nu vă gândiți la Real Racing 3 sau alte titluri cu grafică complexă.

Performanță

Screenshot_2013-09-01-21-26-33

Puțin ciudat să fac teste de benchmark pe micuțul smartphone Vodafone, dar cele care au fost rulate le găsiți în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

Vodafone Smart Mini

Quadrant Standard

2760 puncte

AnTuTu Benchmark

6531 puncte

NenaMark 1

60.8 fps

NenaMark 2

32.6 fps

CF-Bench

3256 puncte

Vellamo

HTML5 – 1183 puncte

METAL – 393 puncte

3DMark

Ice Storm – 109 puncte

Ice Storm Extreme – Nu a fost rulat până la final

BrowserMark 2.0

Mi s-a părut irelevant și nu l-am mai rulat.

HTML5test

312 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Vodafone-Smart-Mini (6)

Elemente devenite clasice la un smartphone: 3G, Wi-Fi, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS. În partea superioară dați de butonul de power și jack-ul de 3.5 mm. În lateral stânga au poziționat tasta pentru reglarea volumului și portul microUSB pentru conectarea la PC sau pentru încărcarea acumulatorului de 1400 mAh.

Pe partea de Wi-Fi nu am sesizat probleme în ce privește semnalul și menținerea sa. Aceeași concluzie și pe partea de 3G. În ce privește apelurile de voce l-aș considera mediocru. Înțelegi ce spune interlocutorul doar dacă volumul este setat la valoarea maximă.

Cameră foto și video

Vodafone-Smart-Mini (5)

2 Megapixeli și aș prefera să nu insist prea mult pe acest capitol. Nu cumperi Vodafone Smart Mini pentru abilitățile sale în domeniul foto și video și cu asta sper că am spus tot. Câteva fotografii pentru a vă forma o impresie, dacă chiar este nevoie:

Autonomie

Vodafone-Smart-Mini (11)

Baterie de 1400 mAh, CPU MediaTek la 1 GHz, display de 3.5 inch. Recunosc că nu l-am utilizat la maxim, dar trece testul unei zile de utilizare în condiții moderate și asta fără probleme.

Preț

Vodafone-Smart-Mini (16)

Îl regăsiți pe Vodafone.ro în magazinul dedicat, în rețeaua Vodafone cât și la magazinele partenere. Prețul fără semnarea unui abonament se ridică la 89.28 euro. Hai să spunem prin rotunjire că se situează în jurul a 90 de euro, iar cu abonament sau prelungire de contract ajunge a fi gratuit de la abonamente de minim 10 euro valoare contractuală lunară.

Concluzii

Vodafone-Smart-Mini (19)

Vodafone Smart Mini reprezintă una dintre alternativele low-cost, de luat în seamă pentru cei aflați în rețeaua Vodafone și dornici de un telefon care să nu-i coste prea mult, gratuit în anumite situații. Își face treaba, dar nu impresionează din niciun punct de vedere.

PRO

– linii de design simple, robust, solid;

– raport preț / specificații decent;

– carcase colorate ce-l fac pe placul tinerilor;

– experiență Android peste unele telefoane low-cost, deși vorbim de un hardware învechit;

– autonomie destul de bună pentru categoria de telefoane din care face parte.

CONTRA

– display ce reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant;

– sunet slab pe boxa situată lângă senzorul de 2 Megapixeli;

– mediocru în ce privește captura foto și video / nici nu poți să-i ceri la 90 de euro să fie un fel de Lumia 1020 pe Android sau vreun GALAXY S4 Zoom deghizat într-un corp compact.

Nota finală – 7.5

Se oprește la 7.5 puncte din 10, în categoria telefoanelor low-cost.

Smartphone

Vodafone Smart Mini

Design

8

Display și sunet

7

Hardware, sistem de operare și Performanță

7.5

Conectivitate

8

Foto și video

5

Autonomie

8.5

Preț

8.5

Nota finală

7.5

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.